Zaļās ziņas
Atkritumi

Latvijā ik gadu tiek radīti vairāk nekā 800 tūkstoši tonnu sadzīves atkritumu, no kuriem sašķiroti un pārstrādāti tiek nepilna puse. Lai veicinātu un uzlabotu šķirošanas rezultātus un lai pēc iespējas lielāks atkritumu apjoms nonāktu otrreizējā pārstrādē, vides apsaimniekošanas uzņēmums “Eco Baltia vide” ir izstrādājis un atjaunojis digitālus izglītojošus materiālus par atkritumu šķirošanu, kas tiešsaistē pieejami ikvienam interesentam.

Kā jebkurā jomā, arī atkritumu apsaimniekošanā rodas inovācijas. Piemēram, 2024. gadā spēkā stājās noteiktumi, kas paredzēja, ka bioloģisko atkritumu šķirošanai jābūt pieejamai visā Latvijā. Tāpat salīdzinoši nesen ir ieviesta dalītā tekstila vākšana.

Svarīgi zināt, ka, pareizi un aktīvi šķirojot, lēnāk tiks piepildīts sadzīves atkritumu konteiners, līdz ar to arī rēķini par atkritumu apsaimniekošanu var samazināties, jo šķiroto atkritumu apsaimniekošana ir bez maksas vai ievērojami lētāka. Tāpat, šķirojot atkritumus, samazinās arī poligonā nogādāto atkritumu apjoms un tiek taupīti dabas resursi, jo otrreizējā apritē tiek laisti sašķirotie atkritumi, kas kalpo kā izejmateriāli jaunām lietām.

Šķirošanas materiālu komplekti par to, ko drīkst šķirot pie katra atkritumu veida, pieejami ikvienam interesentam ŠEIT.

  • Materiāli lasīšanai digitāli pieejami ŠEIT. Tie būs aktuāli klientiem, kas ir privātpersonas, lai uzzinātu, kā šķirot dažāda veida atkritumus.
  • Materiāli drukāšanai pieejami ŠEIT, tie īpaši aktuāli namu apsaimniekotājiem, lai informētu māju iedzīvotājus par pareizu atkritumu šķirošanu, izdrukājot materiālus un izvietojot tos, piemēram, kāpņu telpās vai citās vietās.
  • Materiāli izmantošanai digitālajās vidēs pieejami ŠEIT – aktuāli namu apsaimniekotājiem, lai ātrāk un ērtāk informētu mājas iedzīvotājus par šķirošanu, izplatot materiālus digitālajā vidē – e-pastos, mājas lapās vai sociālo mediju kanālos, piemēram, nosūtot dažādās saziņas vietnēs.

Namu apsaimniekotāji un biedrības, pašvaldības un citas iestādes ir aicinātas dalīties ar ziņu par pieejamajiem materiāliem.

Kas vēl jāņem vērā, lai šķirošana būtu sekmīga?

  1. Atkritumu dalītās vākšanas konteineros ievietot tikai tiem paredzētos atkritumu veidus.
  2. Šķiroto atkritumu konteineros mest pēc iespējas tīru iepakojumu.
  3. Saplacināt izmetamos materiālus, lai taupītu vietu atkritumu konteinerā.
  4. Būvniecības atkritumus un sadzīvē radušos bīstamos atkritumus savākt atsevišķi no citiem atkritumiem.
  5. Nodrošināt atkritumu apsaimniekotāja transporta brīvu piekļuvi atkritumu konteineriem.

Paldies visiem, kas aktīvi iesaistās atkritumu šķirošanā! Vairāk informācijas par SIA “Eco Baltia vide” pakalpojumiem un atkritumu šķirošanu pieejama ŠEIT.