Pašvaldības ziņas
Ābolu svētki

Latvijas sulīgākais festivāls, kā jau katru gadu, oktobra pirmajā sestdienā vienkopus pulcēja novada un apkārtnes mājražotājus, dārzkopjus, lai piedāvātu labāko, kas nācis no dabas. Šīs ražas svinības ir kultūras pasākums un gadatirgus, kura centrālais tēls ir ābols. Šajā dienā ābolu tematika ieņēma goda vietu gan dažādās sporta aktivitātēs, gan atrakcijās maziem un lieliem, gan dzīvespriecīgās izklaidēs un muzikālajā programmā.

Dobeles Ābolu svētki ir ne tikai īpašs pilsētas notikums, bet arī svarīgs mirklis dārzkopības nozarei, atzīmējot gan ražas svētkus, gan arī godinot nozares profesionāļus. Dārzkopības institūta Latvijas ģenētisko resursu kolekcijā ir vairāk kā 1000 ābeļu šķirņu un šogad, jau 11. reizi tika pasniegts arī augstākais augļkopības nozares apbalvojums – “Ābolu ordenis", kas tiek piešķirts par augstu profesionālu meistarību, kas ir sekmējusi nozares atpazīstamību un attīstību. Šogad “Ābolu ordeni” saņēma DALIJA SEGLIŅA. Viņa nenoliedzami ir viens no Dārzkopības institūta stabiliem stūrakmeņiem. Uz viņas pleciem gulstas atbildība par augļu un ogu pārstrādi gan zinātniskā izpratnē, gan saistībā ar šīs nozares inovāciju ieviešanu Latvijā. Dalija ir cilvēks ar daudz fantastiskām īpašībām: milzīgu tieksmi pēc zināšanām, ideju pārpilnu galvu, prasmi šīs idejas novest līdz taustāmam rezultātam, prasmi aizraut sev līdzi šo ideju īstenošanā skolēnus, studentus, kolēģus - zinātniekus, ražotājus, viņai piemīt augstu atbildības sajūta un nesavtība pret līdzcilvēkiem. No visa tā izriet tas, kāpēc salīdzinoši īsā zinātnē nostrādātā laikā, viņa ir paspējusi iegūt maģistra un doktora grādus, no nulles apgūt angļu valodu un rast starptautiskus kontaktus, kopā ar kolēģiem izstrādāt vairāk nekā 20 un patentēt 9 tehnoloģijas, novest vairākus produktus līdz veikalu plauktiem. Daudzu  iecienītās  sukādes, kas šobrīd tiek ražotas vairāk kā 15 uzņēmumos Latvijā, ir viens Dalijas izstrādātajiem produktiem.  

Dalijai piemīt nesavtīga tieksme un prasme dalīties ar savām zināšanām, nedomājot par to “kas man par to būs”. Viņa dāsni dala savas idejas jaunu produktu izstrādē ar uzņēmējiem, kuri biznesu uzsāk no nulles. Viens no piemēriem ir nu jau plaši pazīstamais uzņēmums “LatEkoFood”. Uzņēmēja griezās pie Dalijas ar ideju par augļu biezeņiem zīdaiņiem. Dalija Institūta laboratorijās izstrādāja tehnoloģijas, palīdzēja ar padomu aprīkojuma iegādē, dokumentu sagatavošanā, arī rūpnīcas plānošanā un tapšanā. Šī kopdarba rezultātā radās biezeņi “Rūdolfs”, ko šobrīd uzņēmums eksportē uz 14 Eiropas, Āzijas un Āfrikas valstīm. Nav tādas nedēļas, kad kādi uzņēmēji nebrauktu pēc padoma uz Dobeli. Daudziem viņa palīdz uzsākt ražošanas procesu vai ieviest kādu jaunu tehnoloģiju uz vietas uzņēmumā.  

Svētku laikā tika paplašināta arī Pētera Upīša Dārzkopības muzeja āra ekspozīcija, muzeja ēkas priekšā uzstādot vides objektu – skulptūru “Ābols”. Skulptūru ir veidojis akmeņkalis Libērijs Peļņa, tās materiāls ir Latvijas laukakmens. Libērijs Peļņa ir strādājis pie atjaunotā Dobeles atbrīvošanas pieminekļa izveides, kurš no jauna radīts 1996. gadā. Skulptūras tēlniece ir Inta Berga. Jaunais vides objekts/skulptūra “Ābols” turpmāk akcentēs ne tikai Dobeles novadu kā vadošo augļkopības zinātnes centru, bet tādējādi arī tiks popularizēts ikgadējo Dobeles Ābolu svētku simbols.

Svētku dienā Dārzkopības institūta zinātnieki bija sastopami īpaši radītā Ābolu laboratorijas dārza lapenē, kurā ikvienam bija iespēja izzināt ābolu audzēšanas noslēpumus, atklāt to garšas veidošanās nianses un atrast piemērotākās ābeļu šķirnes savam dārzam. Ābolu izstādē un dārzā bija aplūkojamas visdažādākās ābolu šķirnes, īpaši izceļot Latvijā radīto šķirņu unikalitāti. Zinātnieki arī piedāvāja nobaudīt ābolu pārstrādes produktus, kas tapuši Dobelē.

Kā jau svētkos piedienas, mājražotāju un amatnieku tirdziņā, kas norisinājās Dārzkopības institūta dārzā ikviens varēja gan gardi paēst, gan arī iegādāties našķus, suvenīrus un citas lietas. Te īpašā stendā varēja sastapt arī šī gada Dobeles novada pašvaldības Grantu saņēmējus uzņēmējdarbības uzsākšanai vai attīstībai – Bergi.Food no Vecauces pagasta un Rūtenberga lauku labumu maltīti no Penkules pagasta.

Ābolu dienas ietvaros apmeklētāji tika aicināti izstaigāt institūta dārzu pavisam citā noskaņā, piedaloties Āboldienas orientēšanās spēlē visai ģimenei, vai individuāli iepazīstot vairāk kā 1000 dažādas ābeļu šķirnes un hibrīdus.

Svētku atraktīvo programmu papildināja arī Āboldienas atklātais šaha turnīrs Dārzkopības institūta Ķiršu mājā, izstāde “Īrisi” Dārzkopības institūta izstāžu zālē, sajūtu darbnīca pašiem mazākajiem un aktivitātes rudenīgajā dārzā. Kārumniekus gaidīja dažādi ābolu gardumi dārza svētku tirdziņā un āra kafejnīcā, savukārt īpašu atmosfēru radīja dzīvo skulptūru muzikālais kvartets, kas ikvienam radīja rudenīgo sārtvaidžu – ābolu cienīgu sārtumu vaigos! Par muzikālo noformējumu rūpējās muzikālā apvienība “Ziņģes brāļi” no Bauskas.

Paldies ikvienam, kurš šo dienu izvēlējās pavadīt jautrā, interesantā un garšām bagātā Latvijas sulīgākajā festivālā – Dobeles Ābolu svētkos! 

Svētkus radīja Dārzkopības institūts sadarbībā ar Dobeles novada pašvaldību.

Dobeles novada pašvaldības

Sabiedrisko attiecību nodaļa