Zaļās ziņas

Klimata pārmaiņas ietekmē visus ekonomiski aktīvos sektorus: mājsaimniecības, pašvaldības, mežsaimniecības, lauksaimniecības un arī rūpniecības uzņēmumus. Katrā no tiem ir daudz dažādu specifisku jautājumu, kas jārisina. Tomēr lielākoties tos vieno vēlme samazināt augstās enerģijas izmaksas apkures vajadzībām, elektroenerģijas ražošanai un citām vajadzībām. Pētījumi rāda, ka visos sektoros ar vienkāršu enerģijas patēriņa uzskaiti un mazu investīciju pasākumu ieviešanu var panākt izmaksu ietaupījumu vismaz par 5-10%.

Seminārā tika runāts par klimata pārmaiņu būtību un nozīmību Latvijā, energoplānošanas sasaisti ar klimata pārmaiņu jautājumiem no valstiskā un pašvaldības aspekta, klimata politikas aktualitātēm. Tika apskatīta vairāku Latvijas pašvaldību pieredze energopārvaldības ieviešanā, dots ieskats vēsturisko ēku energoefektivitātes uzlabošanas risinājumos un skaidroti ar ēku energoefektivitāti cieši saistītie aspekti - iekštelpu mikroklimats un gaisa kvalitāte renovētajās ēkās. Siltumapgādes sektorā tika runāts par energoapgādes kartēšanu kā metodi esošās un plānotās siltumapgādes sistēmas raksturošanai un analīzei.

Diskusiju laikā dalībnieki dalījās savā pieredzē jautājumos, kas saistīti ar energopārvaldības ieviešanu, ēku energoefektivitāti un siltumapgādi. Tika meklētas atbildes uz tādiem jautājumiem kā "Kādam būtu jābūt pašvaldības CO2 emisiju samazinājuma mērķim vidējā un ilgtermiņā?", "Kādas ir būtiskākās barjeras un iespējamie risinājumi energoplānos noteikto enerģijas samazināšanas pasākumu sistemātiskai ieviešanai un monitoringam?". Aktīvas diskusijas izvērtās par enerģijas lietotāja uzvedības būtisko lomu šo mērķu sasniegšanā un iespējām to mainīt.

Šoreiz apmācību semināru apmeklēja ne tikai reģiona pašvaldības un nozaru pārstāvji, bet arī Latvijas Lauksaimniecības universitātes mācībspēki un studenti, kas aktīvi iesaistījās diskusijās un ļāva uz galvenajiem jautājumiem paskatīties no jauna skatu punkta.

Šie apmācības kursi tika organizēti Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta 2009.-2014.gada perioda programmas „Nacionālā klimata politika" neliela apjoma grantu shēmas projektu konkursa „Kapacitātes celšana pētījumiem un pasākumiem sabiedrības zināšanu uzlabošanai par klimata pārmaiņām un to radītajām sekām" projekta "Jaunu metožu lietojums apmācībās par pielāgošanos klimata pārmaiņām un to mazināšanuietvaros. Projektu koordinē SIA „Ekodoma" sadarbībā ar Jūrmalas, Salaspils un Saldus pašvaldībām.

Tuvākie šāda veida semināri notiks 14.oktobrī Liepājā, 28.oktobrī Daugavpilī un 12.novembrī Rīgā. Lai pieteiktos uz bezmaksas apmācību semināru, rakstiet e-pastu seminars@ekodoma.lv.