Sabiedrības ziņas
zemgales_reg_infografiks.png

 

Ir noslēgusies “Zaļā josta” rīkotā izlietoto bateriju vākšanas konkursa “Tīrai Latvijai” 2021./2022. mācību gada sezona, kuras ietvaros sadarbībā ar AS “BAO” pārstrādei nogādātas nepilnas 25 tonnas šo videi kaitīgo atkritumu – tas ir par 6 tonnām vairāk, nekā pērn. Konkursa laikā teju 75 tūkstoši Latvijas bērnu un jauniešu no 314 mācību iestādēm čakli iesaistīja savas ģimenes un draugus izlietoto bateriju vākšanā, kas tagad ir pārstrādātas vērtīgās otrreizējās izejvielās. Zemgales reģionu konkursā pārstāvēja 62 izglītības iestādes, kas ir par 15 dalībskolām vairāk, nekā pērn. Pārstrādei izdevies nogādāt 3869,6 kg izlietotu bateriju.

Šogad izlietotu bateriju vākšanā iesaistījās 314 izglītības iestādes no visas Latvijas – 62 iestādes jeb apmēram piektdaļa no tām ir no Zemgales reģiona. Dalība otrreizējo izejvielu vākšanas konkursos sniedz būtisku ieguldījumu šķiroto atkritumu savākšanai reģionos. “Īpaši aktīvi ik gadu izlietoto bateriju vākšanā iesaistās mazpilsētu un novadu skolu audzēkņi, izdomājot aizvien jaunas radošas pieejas kaimiņu un radinieku iesaistei otrreizējo izejvielu savākšanā pārstrādei. Turklāt mazāk apdzīvotos Latvijas novados šādi konkursi bieži ir viena no efektīvākajām metodēm, kā sekmīgi realizēt šķiroto atkritumu savākšanu no iedzīvotājiem,” skaidro “Zaļā josta” pārstāve Laima Kubliņa. Jāatgādina, ka izlietotas baterijas ir videi kaitīgi atkritumi, kuri, nepareizi apsaimniekoti, spēj ne tikai piesārņot augsni un gruntsūdeņus ar ķīmiskiem savienojumiem un smagajiem metāliem, bet arī radīt nopietnus veselības traucējumus. Tāpēc to pareiza apsaimniekošana ir īpaši būtiska. Dalība konkursā “Tīrai Latvijai” sniedz ne tikai acīmredzamu ieguldījumu vides stāvokļa uzlabošanai, bet arī māca ilgtermiņā bērniem un jauniešiem pareizas atkritumu apsaimniekošanas pamatprasmes.

Aktīvākie bateriju vācēji Zemgales reģionā šajā mācību gadā ir Jelgavas Centra pamatskola, kuras audzēkņi savākuši 368 kg bateriju. Lieliski sasniegumi konkursā arī Jēkabpils pilsētas pirmsskolas izglītības iestādei “Auseklītis”, savācot 345 kg bateriju, kā arī Bauskas novada pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādes “Zīlīte” audzēkņiem, kas pārstrādei nogādāja 228,7 kg izlietotu bateriju.

Līdzīgi kā pēdējos gados, arī šajā mācību gadā aktīvākais novads izlietoto bateriju vākšanā Zemgalē ir Jelgavas pilsēta un novads. Piedaloties 20 izglītības iestādēm, no Jelgavas pilsētas un novada, konkursa ietvaros savākti un pārstrādei nogādāti 1434 kg bateriju. Aktīvākā no novada ir Jelgavas Centra pamatskola, kuras audzēkņi kopumā pārstrādei savāca 368 kg bateriju. Jelgavas pilsētas pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē “Zīļuks” savākti 123 kg bateriju, savukārt Jelgavas 4. vidusskolā savākti 106 kg izlietotu bateriju.

No Jēkabpils novada bateriju vākšanā iesaistījās 7 izglītības iestādes, kurām kopā izdevies savākt 611,9 kg izlietotu bateriju. Aktīvākās mācību iestādes novadā – Jēkabpils pilsētas pirmsskolas izglītības iestāde “Auseklītis”, kuras audzēkņi savākuši 345 kg bateriju, kā arī Jēkabpils pirmsskolas izglītības iestāde “Zvaniņš”, kuras audzēkņi pārstrādei nogādāja 97 kg bateriju, un Jēkabpils pilsētas pirmsskolas izglītības iestāde “Kāpēcītis”, savācot 70 kg izlietotu bateriju.

Labi sasniegumi bateriju vākšanā ir arī Bauskas pilsētas un novada mācību iestādēm. Piedaloties 5 mācību iestādēm, savākti 439,9 kg izlietotu bateriju. Aktīvākā no tām arī šajā mācību gadā ir Bauskas novada pašvaldības pirmsskolas izglītības iestāde "Zīlīte", kuras audzēkņi pārstrādei nogādāja 228,7 kg bateriju, kas ir par 43% vairāk, nekā pērn. Uzvaras pamatskolas audzēkņi pārstrādei nodeva 115,7 kg bateriju, savukārt Bauskas novada pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādes “Pasaulīte” audzēkņi savāca 83,5 kg izlietotu bateriju.

Rēķinot pēc savāktā izlietoto bateriju apjoma uz vienu mācību iestādes audzēkni, labākie sasniegumi Zemgales reģionā ir Iecavas vidusskolai (savākti 4,73 kg bateriju uz vienu audzēkni), Pērses sākumskolai (savākti 4,63 kg bateriju uz vienu audzēkni), kā arī Dobeles novada pirmsskolas izglītības iestādei “Ābolītis” (savākti 3,5 kg bateriju uz vienu audzēkni).

Izlietoto bateriju vākšanas konkursu “Tīrai Latvijai” organizēja “Zaļā josta” sadarbībā ar AS “BAO” un Valsts izglītības satura centru. Plašāka informācija par kampaņu “Tīrai Latvijai” atrodama vietnē www.tirailatvijai.lv.

 

Informāciju sagatavoja:
Laima Kubliņa, SIA “Zaļā josta” mārketinga vadītāja
T.+371 26710793
laima.kublina@zalajosta.lvwww.zalajosta.lv