NVO ziņas
pensionāri

Pirmdien, 19. februārī, Auces pilsētas kultūras namā notika Auces pensionaŗu padomes kopsapulce, kurā piedalījās arī Dobeles novada domes priekšsēdētājs Ivars Gorskis, lai uzklausītu un pārrunātu aktuālos jautājumus.

Sapulces sākumā Nadežda Getikova klātesošos informēja par aizvadītājā gadā paveikto un piedzīvoto, uzsverot, ka seniori ne tikai labprāt apmeklē dažādus kultūras pasākumus un sadraudzības vakarus ar citu pagastu un novadu senioriem, bet labprāt dalās ar savu pieredzi, piedaloties ar saviem darbiem dažādās izstādēs gan novadā, gan ārpus tā.

Pēc iepazīšanās ar pērnā gada pensionāru biedrības aktivitātēm par aktuālo novadā klātesošos informēja Dobeles novada domes priekšsēdētājs I. Gorskis, cita starpā sakot: “Esmu gandarīts par allaž aktīvajiem senioriem, kuri vienmēr prot atrast, kur piedalīties un kā aktīvi pavadīt savu laiku, tāpēc ar prieku varu teikt, ka arī šogad jau ir parakstīts sadarbības līgums, kas paredz pašvaldības līdzfinansējumu biedrībai. Kā redzējām prezentācijā, novadā ir gana daudz dažādu aktivitāšu, kurās aicinām piedalīties ikvienu, izvēloties sev visvairāk interesējošās aktivitātes gan kultūras namos, gan bibliotēkās, estrādēs un citviet.  Lai arī šis gads pašvaldībai nebūs viegls, tas arī nebūs tik slikts, lai krasi samazinātu finansējumu kādā jomā, pieņemot radikālus mērus. Kopīgi strādājot, varam paveikt daudz, lai nodrošinātu saviem novada iedzīvotājiem kvalitatīvus pakalpojumus.” 

Tikšanās laikā sašutums atkārtoti tika pausts par Auces pasta nodaļas slēgšanu, jo seniori tieši ar pasta starpniecību saņem pensiju, bet kā turpmāk tiks nodrošināts šis pakalpojums – viennozīmīgas atbildes nav, taču jāpiemin, ka uz šo brīdi šis plāns slēgt Auces Pasta nodaļu ir atlikts. Kā teica Dobeles novada pašvaldības priekšsēdētājs Ivars Gorskis: “Pateicos visiem, kuri aktīvi iesaistījās, lai paustu savu viedokli par Auces pasta nodaļas slēgšanu. Šobrīd šis process ir apturēts, pateicoties arī jūsu iniciatīvai, esam panākuši, ka plānotais pasta nodaļu slēgšanas process Latvijā tiks atkārtoti izvērtēts. Esmu saņēmis arī paraksta lapas, un varu teikt, ka savāktie paraksti, kas kopumā ir ap 1500, ir patiešām daudz, un šo informāciju mēs noteikti izmantosim turpmāko sarunu procesā ar Satiksmes ministriju, kā pakļautībā ir VAS “Latvijas pasts”, vienlaikus atkārtoti piedāvājot pašvaldības līdzdarbību pasta funkciju nodrošināšanai novadā ar Vienoto Klientu apkalpošanas centru starpniecību, kas pieejams arī Aucē. Pieminēšu, ka esam aizsūtījuši arī vēstuli Ministru kabinetam un Satiksmes ministrijai par krīzes situāciju novadā par autoceļiem, savukārt 22. februārī kopā ar citiem Zemgales pašvaldību vadītājiem došos uz Ministru kabinetu, lai runātu par skolu tīklu attīstību reģionā, vienlaikus uzsverot šo ceļu slikto tehnisko stāvokli, kas ir būtisks šķērslis plānotajam skolu tīkla optimizācijas plānam.” Tāpat I. Gorskis informēja par drīzumā plānoto tikšanos ar Nacionālā Veselības dienesta pārstāvjiem, lai uzklausītu redzējumu, kā nodrošināt ģimenes ārstu darbību mūsu novadā, tai skaitā Aucē, jo nav noslēpums, ka gan Aucē, gan daudzviet citur Latvijā ģimenes ārsti ir pensijas vecumā vai tuvu pensijas vecumam, savukārt valstiskā līmenī nav efektīva plāna, kā reģioniem piesaistīt jaunos medicīnas speciālistus.

Tā kā uz tikšanos bija uzaicināta arī Sociālā dienesta pārstāve, tad Sociālā dienesta darbiniece Guna Smilga klātesošos informēja par aktuālo no 2024. gada sociālo pabalstu jomā, tai skaitā par GMI un citu sociālās palīdzības minimālo ienākumu sliekšņiem 2024. gadā, kas kļuvuši augstāki. 2024. gadā ir palielinājies minimālo ienākumu līmenis, kas mājsaimniecībām dod tiesības uz sociālo palīdzību. Pašvaldības sociālā palīdzība ietver divus pamata pabalstus (GMI un mājokļa pabalstu), ko piešķir, vērtējot mājsaimniecības ienākumus, turklāt trūcīgas mājsaimniecības ienākumu slieksnis visā valstī (jebkurā pašvaldībā) ir vienāds. Maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni nosaka katra pašvaldība savos saistošajos noteikumos, likums nosaka tikai maksimālo un minimālo maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni. GMI slieksnis pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā no šo gada ir 137 eiro (iepriekš – 125 eiro), pārējām personām mājsaimniecībā – 96 eiro (iepriekš – 87,50 eiro); trūcīgas mājsaimniecības ienākumu slieksnis pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā ir 343 eiro (iepriekš – 313 eiro), pārējām personām mājsaimniecībā – 240 eiro (iepriekš – 219 eiro); maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu sliekšņa maksimālais apmērs pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā ir 549 eiro (iepriekš – 501 eiro), pārējām personām mājsaimniecībā – 384 eiro (iepriekš – 351 eiro). Tāpat G. Smilga mudināja seniorus vērsties Sociālajā dienestā, ja rodas konkrēti jautājumi sociālās palīdzības jomā, jo vienmēr katrā konkrētā gadījumā var pastāvēt nianses, par ko cilvēki var nebūt informēti, piemēram, GMI slieksnis tiek izmantots arī mājokļa pabalsta piešķiršanai, turklāt, aprēķinot mājokļa pabalstu, GMI sliekšņu summas koeficienti tiek piemēroti atkarībā no mājsaimniecības sastāva.

Iedzīvotājiem ar zemiem ienākumiem ir paredzētas arī Eiropas atbalsta pakas. No 2024. gada 1. janvāra šo atbalstu var saņemt maznodrošinātas mājsaimniecības, kuru ienākumi mēnesī nepārsniedz 411 eiro pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā, bet katrai nākamajai personai mājsaimniecībā – 288 eiro. Līdz gadumijai šis slieksnis attiecīgi bija 376 eiro un 264 eiro. Šī materiālā palīdzība ietver pārtikas preču komplektus, higiēnas un saimniecības preču komplektus, kā arī skolas piederumu komplektus. Atbalsta paku saņemšanai vajadzīga pašvaldības Sociālā dienesta izsniegta rakstiska izziņa, kas apliecina, ka mājsaimniecība atbilst trūcīgas, maznodrošinātas vai krīzē nonākušas mājsaimniecības statusam.

Sapulces noslēgumā tika ierosināta jauna Auces pensionāru biedrības valdes ievēlēšana, savus priekšsēdētājas pienākumus, ko pildīja no 1999. gada, citai kolēģei vēlējās nodot Velta Jaunzeme. Auces pensionāru valdē turpmāk darbosies: Daina Sāviča kā Auces pensionāru biedrības vadītāja, Nadežda Getikova kā viņas vietniece, Dzintra Vērdiņa pildīs grāmatvedes/kasieres pienākumus, par kultūras jautājumiem atbildīga būs Irma Ziemele, savukārt Valda Kudiņa būs revidente.

pensionāri
auce

Informāciju sagatavoja:

Dobeles novada pašvaldības

Sabiedrisko attiecību nodaļa

Foto: Sabiedrisko attiecību nodaļa