Kultūras ziņas Pašvaldības ziņas
kalendars1

Iznācis Dobeles novada muzeja 2024. gada kalendārs. “Tā izdošana ir tradīcija, kurā katru gadu cenšamies atspoguļot muzeja krājuma vērtības. Katru gadu uzmanība veltīta citām krājuma vienībām - pirms pāris gadiem cilvēkus katru mēnesi priecēja krājuma gleznu kolekcijas reprodukcijas, kurās attēloti dažādi Dobeles skati. Pirms gada iepazīstinājām ar mūsu arheoloģiskajām vērtībām – skaistu fotosesiju un iekļaušanu kalendāra lapās saņēma mūsu novadā atrastās zemgaļu rotas. Šogad kārta pienākusi pastkaršu kolekcijai, kas aptver skaistākos skatus Dobeles, Auces un Tērvetes pusēs pirms aptuveni 100 gadiem. Lai piešķirtu jaunu, interesantu šķautni, pastkartes ir mākslīgā intelekta izkrāsotas,” informē Dobeles novada muzeja speciāliste Undīne Krūze.

Kā paskaidro muzejā, šī kalendāra līdzautors ir ikkatrs muzeja draugs, kas balsoja par kādu pastkarti no muzeja krājuma plašā klāsta. Divpadsmit sabiedrībā iemīļotākie skati nu ieņēmuši savu vietu kalendārā. Kopumā par muzeja piedāvātajām pastkartēm “Facebook” sociālajā tīklā nobalsots 3537 reizes. Muzejs rudenī soctīklā bija publicējis daļu no savas pastkaršu kolekcijas un sekotāji balsoja par tiem, kurus vēlētos redzēt kalendārā – balsojuma rezultātā kalendārā iekļuva četras pastkartes no Dobeles, četras no Auces un četras no Tērvetes.  Aizraujoši pētīt kādas agrāk bijušas senās ēkas – kā pirms apmūrēšanas ar ķieģeļiem izskatījusies Auces stacija, kur agrāk satikusies Viestura un Brīvības ielas Dobelē, cik skaista bijusi Tērvetes sanatorija Pālenu muižā. Laika plūdums ietekmē arī dabas skatus – Bērzes upes krasts Dobelē mūsdienās ieguvis pavisam citus vaibstus, arī apstādījumi pie Annas Brigaderes “Sprīdīšiem” nu izskatās citādāk, pastkartē manām, ka pie Tērvetes pilskalna labība reiz vākta kūlīšos un kāds skats pavēries uz Vecauces pili no ogulāju lauka puses

“Mūsdienās katrs vēstures mīļotājs ik dienu seko līdzi kā sociālo vietņu grupās aizvien vairāk entuziastu izmanto mākslīgā intelekta sniegtās iespējas un senās melnbaltās fotogrāfijas tiek padarītas dzīvākas piešķiro tām krāsas. Ar mākslīgā intelekta palīdzību arī muzeja kalendāram izvēlētajām bildēm tika piešķirtas krāsas - tādā veidā spējām gan nedaudz "atdzīvināt" savu vēsturi, gan padarīt kalendāru krāsaināku. Lai būtu korekti pret oriģinālo attēlu, samazināta oriģināla versija redzama katra mēneša atvērumā. Pieejami gan sienas, gan galda kalendāri ,” teic U.Krūze.

Kalendāri iegādājami Dobeles novada muzejā Brīvības ielā 7 un Dobeles pilī Brīvības ielā 2c. Šī būs skaista dāvana katram novada iedzīvotājam un ne tikai.

kalendars

 

Informāciju sagatavoja Dobeles novada pašvaldības Sabiedrisko attiecību nodaļa

Foto: Dobeles novada muzejs