Pašvaldības ziņas
Aicinām interesentus iesaistīties projektā “Proti un Dari!”

Projekta “Proti un Dari” ietvaros Dobeles novada jaunieši  apgūst komunikācijas un saskarsmes prasmes, jaunās māmiņas apgūst bērnu audzināšanai nepieciešamās zināšanas un prasmes.

Projekta mērķa grupa ir jaunieši vecumā no 15 - 29 gadiem, kas nekur nemācās, nestrādā un nav reģistrēti Nodarbinātības valsts aģentūrā.

Katram jaunietim, kas uzsāk dalību projektā, ir individuāla pieeja. Sadarbībā ar jaunieša mentoru un programmas vadītāju tiek sagatavota Individuālo pasākumu programma, kas paredzēta sākot no 2 mēnešiem, bet vidēji ir 4 mēnešu gara. Jaunieši apmeklē nodarbības, lai uzlabotu dzīvei nepieciešamās pamatprasmes. Tēmas ir dažādas – mērķu izvirzīšana un sasniegšana, laika plānošana, darba meklēšanas iespējas, NVA pakalpojumi, darba tiesības, budžeta plānošana, profesionālā vizuālā tēla veidošana un citas tēmas, kuras noder turpmākajā dzīvē jebkuram jaunietim. Jauniešus konsultē karjeras konsultante. Nepieciešamības gadījumā projekta ietvaros tiek nodrošinām  arī individuālas psihologa konsultācijas. 

Projekta ietvaros jauniešiem ir iespēja mācīties dažādos neformālās izglītības kursos klātienē, bet covid krīzes laikā arī tiešsaistes kursos e-vidē. Projekta dalībnieki jau līdz šim jau ir apguvuši kursus: Bērnu uzraudzības pakalpojumi, Krūmgrieža operatora prasmes, Nagu kopšanas prasmes, Grāmatvedības pamati, Sociālā aprūpe, u.c.  Vairāki jaunieši ieguvuši B kategorijas autovadītāja tiesības. Protams, vienlaicīgi vairākos maksas kursos nav iespējams mācīties, jo finansējums ir ierobežots. Jaunietim ir jāizvēlas, kādas prasmes un zināšanas ir svarīgāk apgūt. Savukārt amata prasmes katrs jaunietis apgūst pie tiem stratēģiskajiem partneriem, kur praktiski var gūt priekšstatu par sevis izvēlētu profesiju, lai pārliecinātos, ka patiešām profesija ar ko vēlās savu karjeru saistīt jaunietis, atbilst jaunieša talantiem un gaidām.

Pēc kursu apguves vai darba prasmju apguves pie projekta sadarbības partneriem daudzi jaunieši ir iestājušies darbā un turpina veiksmīgi strādāt. Daži jaunieši atraduši darbu ārzemēs. Vairāki jaunieši ir iestājušies profesionāli tehniskajās skolās un augstskolās, lai apgūtu savu izvēlēto profesiju. Citi ir iestājušies NVA, lai atrastu darbu vai piedalītos NVA atbalsta pasākumos – kursos, vai Jauniešu garantijas pasākumos, vai brīvprātīgajā darbā biedrībās, kur jauniešiem ir iespēja ne tikai apgūt jaunas prasmes, bet saņemt arī stipendiju.

Projektā iesaistījusies arī kāda jauniete (vārds datu aizsardzības nolūkos netiek atklāts), kura deviņu mēnešu laikā apguva dažādus kursus un apmeklēja lekcijas. Pēc projekta, ar Nodarbinātības valsts aģentūras atsaucīgo darbinieku un biedrības “AKIB” pretī nākšanu, visas vasaras garumā jaunā sieviete darbojās biedrībā kā brīvprātīgā. Pēc tam caur NVA mācījās datorzinību kursos, kur papildināja zināšanas datorzinību prasmēs. Jauniete iesaka arī citiem iesaistīties šajā projektā: “Man projekts šķita interesants, noderīgs. Patika, ka aktivitātes ir dažādas, varēja lietderīgi pavadīt laiku, uzzinot, apgūstot, ko jaunu. Tāpat arī iepazīt jaunus cilvēkus. Liels paldies visiem pasniedzējiem par atsaucību, sapratni, par visu iemācīto un saņemto atbalstu. Paldies par visām iegūtām zināšanām un prasmēm, kuras noder arī šobrīd.”

Ja atbilstat mērķa grupai, esat aicināti pieteikties Aucē, Jelgavas ielā 1a, 2.stāvā personīgi vai pa telefonu +371 26400401!

Jaunatnes starptautisko programmu aģentūra sadarbībā ar Latvijas pašvaldībām kopš 2016. gada īsteno Eiropas Savienības fondu darbības programmas “Izaugsme un nodarbinātība” 8.3.3. specifiskā atbalsta mērķa “Attīstīt NVA nereģistrēto NEET jauniešu prasmes un veicināt to iesaisti izglītībā, NVA īstenotajos pasākumos Jauniešu garantijas ietvaros un nevalstisko organizāciju vai jauniešu centru darbībā” projektu “PROTI un DARI!” Nr. 8.3.3.0/15/I/001. Pēc pašvaldību reformas projekta īstenošana turpinās līdz 2023.gada 31.oktobrim.