Sabiedrības ziņas

05.05.2022

c87debeb-3151-4266-a774-46c2d9042bbb.jpeg

 

Lielā talka šogad notika 30. aprīlī, un ikviens Latvijas iedzīvotājs varēja pieteikt savu  talkošanas vietu mājaslapā www.talkas.lv, lai talkas dienā konkrētā teritorijā organizētu sakopšanas darbus. Visā Latvijā šogad kopumā tika pieteiktas 1214 talkas vietas, Dobeles novadā iedzīvotāji strādāja gan Dobelē un Aucē, gan pagastos.

Anneniekos talkotāji šogad strādāja pie bijušās skolas, savukārt Dobeles novada pašvaldības pārstāvji šogad pulcējās pie Zebrus ezera, lai sakoptu ezera apkārtni un veidotu jaunus koka soliņus atpūtniekiem vasarā. Auru ciemata iedzīvotāji pulcējās, lai sakoptu stadiona apkārtni, savukārt Ķirpēnu un Gardenes iedzīvotāji tika gaidīti, lai kopā sakoptu ciematu teritoriju, kur sakopšanas darbi nepieciešami visvairāk. Aizstrautnieku ļaudis šogad ne tikai kopa ciemata teritoriju, bet arī veidoja jaunus apstādījumus, kas vienmēr atgādinās par darbīgajiem mirkļiem, kas pavadīti kopā Lielās Talkas laikā.

Aucē iedzīvotāji tika aicināti piebiedroties sakopt teritoriju Jura Mātera ielā 11, kas ir piegulošā teritorija Auces vidusskolas vecajai ēkai, Auces pilsētas pārvaldnieka pienākumu izpildītājam krūmu izzāgēšanā un teritorijas sakopšanā piebiedrojās Auces vidusskolas direktore un darbinieki, pēc talkas darbi tika pabeigti ar algotajos pagaidu sabiedriskajos darbos iesaistīto cilvēku palīdzību. Auces pensionāru biedrība Veltas Jaunzemes vadībā jau ilgus gadus pavasarī Lielās Talkas laikā iesaistās Sniķerkalna kapsētas sakopšanas darbos, kā uzsver Velta Jaunzeme: “Īpaši rūpējamies par tiem kapiem, kurus neviens neapkopj, šogad talkot ieradās ap 30 senioru, par ko man ir liels gandarījums”.

Bēnē Lielās Talkas dienā notika arī Pavasara tirdziņš “Tas nav nekāds joks”, kas bija ļoti plaši apmeklēts pasākums, varbūt tāpēc talkošana palika otrajā plānā, jo Bēnes pagasta pārvaldniekam pievienojās vien daži cilvēki, taču Bēnes upes krastmalā un gar Vecmiķeļu ceļmalu vienalga tika savākta prāva atkritumu kaudze, savukārt Bērzē darbīgie pagasta iedzīvotāji kopa Bērzes baznīcas parku un Bērzes kapu apkārtni, savukārt bikstenieki pulcējās, lai savestu kārtībā Bikstu centra sporta laukumu, savukārt Bukaišos īpaši tika uzrunāti  daudzdzīvokļu māju iedzīvotāji, lai kopā sakoptu mājas apkārtējo teritoriju.

Dobelē pilsētniekus šogad talkot aicināja SIA “Baltic Candles Ltd” Zitas Sāvičas vadībā ar savu komandu. Kopā Ķestermežā sapulcējās 37 cilvēki. Talkas laikā tika tīrīts mežs, kā arī no kritušajiem kokiem un pameža tika attīrīta pastaigu taka. Uzņēmums bija sagādājis arī pārsteigumu – talcinieki varēja laimēt velosipēdu 450 eiro vērtībā un dāvanu kartes no viņu veikala. Dobelē šī nebija vienīgā talkošanas vieta, kurai varēja pievienoties, iedzīvotāji tika aicināti piedalīties arī vairākās citās vietās Dobelē, lai liktu lietā savu darba sparu.

Īlē iebrauktuvi no pilskalna līdz peldētavai un ceļu no Īles pilskalna līdz baznīcai kopa un tīrīja aktīvākie īlenieki, savukārt Lielaucē uz talku šogad sasauca Lielauces tautas nama vadītāja Dace Čunka. Darbi Lielās Talkas dienā tika sākti 9.00 no rīta, taču daži nepacietīgākie bija ieradušies ātrāk. Aicinājumam talkot atsaucās 46 cilvēki. Strādāja visi, sākot ar jaunāko dalībnieci, kurai ir 10 mēneši, beidzot ar Lielauces sociālās mājas iedzīvotājiem. Bija ģimenes, kuras ieradās četru paaudžu sastāvā. Divu stundu laikā tika sakopta visa Lielauces estrādes teritorija, pēc talkas pagasta pārvalde bija parūpējusies par pusdienām visiem talciniekiem, gan lieliem, gan maziem. Jau divas nedēļas pirms Lielās Talkas dienas arī biedrība “Lielauces attīstībai” talkoja Lielaucē. Talcinieki čakli pastrādāja pie Lielauces baznīcas mūriem. Viena no Aigara Verņa sapulcinātajām brigādēm no gruvešiem atlasīja veselos un pusķieģeļus, pēc tam izlīdzinot kara laikā izveidotās bumbu bedres, trešā brigāde no apauguma attīrīja dienvidu puses nogāzi, tagad arī no Auces – Tukuma ceļa puses vasarā varēs redzēt baznīcas mūrus, ko nākotnē plānots iekonservēt, lai īstenotu sen lolotu sapni – īstenotu grandiozu mūru atjaunošanas projektu. Visvairāk talcinieki priecājas par izlīdzināto reljefu gar ap baznīcu, tāpat gandarījums par pilnībā attīrīto kapu plāksni, 23. aprīlī talkošanas darbi tika turpināti Lielauces pils parkā, lai kopīgi savāktu kritušos zarus un sagrābtu lapas, paši talkotāji savu darbošanos nosauca par teritorijas “kosmētisko pīlingu”.   

Jaunbērzē īpaša uzmanība šogad tika pievērsta daudzdzīvokļu mājām, kur zem balkoniem nācās savākt uzkrāto “kultūrslāni”, tāpat bija iespēja strādāt pie kūtiņu un garāžu teritorijas sakopšanas, savukārt Naudītes ļaudis tika gaidīti, lai kopā parūpētos par Naudītes centra teritoriju.

Krimūnu pagastā ļaudis pulcējās rudenī stādīto “Laimes koku parkā”, lai veidotu  kociņu apdobes, sakoptu parka teritoriju un iedēstītu arī jaunus kociņus.

Penkules iedzīvotājiem bija iespēja pievienoties gan Penkules evaņģēliski luteriskās baznīcas teritorijas sakopšanas darbos, gan Ālaves muižas apkārtnes sakopšanas darbos, savukārt Tērvetē šogad talciniekus gaidīja Latvijas valsts mežu Dabas parka teritorijā, lai veidotu ekspozīcijas laukumu, kas būs nepieciešams pasākumā "Latvijas Meža dienas 2022", kas gaidāms jau pavisam drīz. Atbalstītāji kopa teritoriju un līdzināja šķeldu laukumos, kur tiks izvietoti pasākuma  eksponāti.

Vecaucē jau vairākus gadus Lielās Talkas laikā vietējie tiek aicināti palīdzēt sakopt plašo parka teritoriju, savukārt Vītiņu pensionāru biedrības “Mežābele” pārstāvji Zandas Košinskas vadībā vāca atkritumus Vaiti-Putras ceļmalā, šo ceļmalu uzkopšanu Lielās Talkas laikā viņi veic jau vairāku gadu garumā, un ik gadu pensionāru biedrībai pievienojas papildspēki.

Zebrenē talkas dienā bija īpašs uzdevums - sajūtu takas sakopšana un materiālu atjaunošana ar čiekuriem, skaidām un koka ripām, vairākās vietās pagasta teritorijā tika iestādīti  bērziņi, kas nākotnē priecēs gan vietējos iedzīvotājus, gan viesus.

Kopumā novadā talkoja ap 525 cilvēku. Liels paldies visiem strādīgajiem un aktīvajiem novada iedzīvotājiem. Rūpēsimies par savas zemes tīrību, sakoptību un drošību arī ikdienā!

 

Vija Vika,
Dobeles novada pašvaldības
vides pārvaldības speciāliste
Foto no talkotāju personīgā arhīva