Sabiedrības ziņas
img_3170.jpg

02.06.2022

Dobeles Pilī 2. jūnijā aizvadīta konkursa “Eiropas kultūras mantojuma radītāji” uzvarētāju svinīga sveikšana. Uzvarētāju laurus plūkuši Dobeles novada jaunieši Luīze Lote Kuģe, Kristiāns Meiers un Gerda Kočina, pētot vienu no industriālā mantojuma objektiem Dobeles novadā. Jauniešus ieradies sveikt arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs (turpmāk - VARAM) Artūrs Toms Plešs.

2021. gada rudenī trīs Dobeles novada jaunieši Luīze Lote Kuģe, Kristiāns Meiers un Gerda Kočina piedalījās Eiropas Kultūras Mantojuma dienu organizācijas izsludinātajā konkursā “Eiropas kultūras mantojuma radītāji”. Jauniešu uzdevums bija izvēlēties kādu no industriālā mantojuma objektiem un veikt tā izpēti. Ieguldīto darbu un iesniegto rezultātu atzinīgi novērtējusi konkursa žūrija, piešķirot jauniešiem garantētu uzvaru.

Par godu panākumiem, Dobeles novada pašvaldība aicināja uzvarētājus un viņu mentori Aiju Kočinu uz svinīgu sveikšanu Dobeles Pils telpās. Jauniešus ieradās apsveikt arī Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldes Zemgales reģionālās nodaļas vadītāja Elvīra Mantrova un VARAM ministrs Artūrs Toms Plešs.

Svinīgo pasākumu atklāja Dobeles novada vēsturniece Undīne Krūze ar stāstu par industriālo mantojumu Dobeles novadā, sniedzot ieskatu par dažādiem objektiem, kuri ir bijuši un saglabājušies vēl līdz mūsdienām, akcentējot, piemēram, tādu objektu kā ūdenstornis, kas bija arī jauniešu izvēlētais un pētītais industriālā mantojuma objekts.

Konkursa uzvarētājus uzrunāja un sveica Dobeles novada domes priekšsēdētājs Ivars Gorskis, kurš pašvaldības vārdā jaunajiem pētniekiem novēlēja nezaudēt zinātkāri un turpināt sekot pa pēdām dažādām vēstures liecībām, kas jauniešus aizvedīs pie jauniem sasniegumiem un uzvarām.

Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldes Zemgales reģionālās nodaļas vadītāja Elvīra Mantrova stāsta: “Jaunieši ir izvēlējušies objektu, kurš ir samērā neliels un  līdz šim nav padziļināti pētīts. Tie ar savu pētniecisko veikumu ir pārspējuši dalībniekus no visas Eiropas Savienības.”

Svinīgais pasākums turpinājās Dobeles novada domē, kur uzrunu teica VARAM ministrs Artūrs Toms Plešs. Uzzinot par jauniešu panākumiem, kuri nesuši Penkules un Dobeles novada vārdu gan Latvijas, gan ārpus tās robežām, ministrs ar prieku devās satikt un apsveiktu censoņus, valsts popularizētājus un īstenus zinātkārus cilvēkus.

VARAM ministrs atzinīgi novērtējis  jauniešu izveidoto video filmiņu, ar kuru tika pieteikta dalība un gūta uzvara jauno pētnieku konkursā. Viņš sacīja: “Manuprāt, jūs pārliecinājāt žūriju, jo video filmiņā spējāt atspoguļot industriālo mantojuma objektu no dažādiem aspektiem. Jūs sniedzāt pagātnes ieskatu, no kultūras mantojuma puses un tehnoloģiskajiem risinājumiem, kam ir  liela nozīme arī mūsdienās.”

Konkurss “Eiropas kultūras mantojuma radītāji” norisinās kopš 2013. gada, tā organizatori ir Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde. Dalību konkursā var pieteikt bērni un jaunieši no visas Eiropas, vecuma kategorijā no 6-17 gadi.

img_3159.jpg
8f03f4ac-4c5e-4d30-abed-2eb5e27c85b9.jpg