Sabiedrības ziņas
pēc vētras

“Darba mums tagad bija ļoti daudz,” par pēdējā mēneša periodu saka Dobeles novada pašvaldības Sociālā dienesta vadītājas vietniece Ilna Audere. Viņas abas ar vadītāju Baibu Lucauu-Makalisteri saspringtajā darba grafikā atrod brīdi, lai  pastāstītu par aktuālo Sociālā dienesta darbā pašlaik.

“Cik nu vien no mums bija atkarīgs centāmies visu darīt raiti un ātri. Tiklīdz pie mums tika atgādāti vētrā cietušo īpašumu apsekošanas akti, jau tajā pašā dienā visbiežāk sagatavojām lēmumu par pabalsta piešķiršanu,” par darbu ar plašāk pastāsta I.Audere, piebilstot, ka, protams, vēl jau bijuši dažādi sarežģītāki gadījumi, kur, piemēram, nav bijusi līdz galam sakārtota īpašuma dokumentācija. Neskaidro jautājumu gadījumos gan pabalsta pieprasījums pēc apsekošanas vēl nonāca pašvaldības Juridiskajā nodaļā. I. Audere gan atzīst, ka nekādu miera periodu pagaidām Sociālā dienesta darbā priekšā neredz, jo pēc šo valsts piešķirtā pabalsta lēmumu sagatavošanas vēl seko krīzes pabalstu piešķiršana.

Neapstājas arī citi darbi

Bez vētras “ienestā” darba apjoma Sociālajā dienestā, protams, ir visi ikdienā risināmie jautājumi un ierasto pabalstu piešķiršana. Kā akcentē B. Lucaua-Makalistere: “Šogad pusgada laikā, piemēram, mājokļa pabalstiem pašvaldībā bija jau piešķirta tikpat liela summa kā pērn visa gada laikā.” Tas saistīts ar to, ka pašvaldībām mājokļa pabalsta piešķiršanai pērn noteica vienotus kritērijus un  tiek ieviesti jauni nosacījumi, lai pabalstu varētu saņemt ne tikai iedzīvotāji ar zemiem ienākumiem, bet arī tās mājsaimniecības, kuru ienākumi arī ir par mazu, lai tiktu galā ar pašreiz strauji pieaugošajiem maksājumiem. Mājokļa pabalsts ir pašvaldības maksājums, šajā cenu bardzības periodā naudu tam piešķir arī valsts. Lai saņemtu palīdzību, jāvēršas savas pašvaldības sociālajā dienestā. Mājokļa pabalsta apmēru aprēķina kā starpību starp garantētā minimālā ienākuma (GMI) sliekšņu summu mājsaimniecībai un faktiskajiem izdevumiem atbilstoši noteikumu normām un mājsaimniecības kopējiem ienākumiem. Formula ir: mājokļa pabalsts = GMI sliekšņu summa mājsaimniecībai + faktiskie izdevumi mājoklim - mājsaimniecības kopējie ienākumi.

“Vēl, piemēram, nedrīkstam aizmirst par atbalstu  ukraiņiem, kas  kara laikā mitinās mūsu pašvaldībā,” stāsta dienesta darbinieces. Kā paskaidro B. Lucaua-Makalistere skaitliski, protams vairs neesot tāda ukraiņu pieplūduma, kā tas bijis sākotnēji, tomēr cilvēki pamainoties. Kāds aizbrauc prom, cits atbrauc vietā. Viņa stāsta : “Ierodoties šeit, ukrainis saņem vienreizēju pabalstu, pēc tam GMI pabalstu. Vēl ir izmitināšanas pabalsts, ko saņem tie cilvēki, kas izmitina ukraiņus pie sevis.” I.Audere piebilst: “Labā lieta ir tā, ka tagad vairs nav tā apjukuma, kā tas bija sākotnēji, kad pie mums ieradās pirmie bēgļi no Ukrainas. Tagad jau visiem ir skaidrs, kas jādara, kādam ierodoties, kur jāvēršas, kā var dabūt pabalstus un tamlīdzīgi.”

Atbildot uz jautājumu, vai pēdējā laikā  kaut kas ir mainījies pabalstu jomā, B. Lucaua-Makalistere skaidro: “Mazliet palielinājās trūcīgas vai maznodrošinātas personas statusa sliekšņi, kas bija saistīts ar izmaiņām valsts likumdošanas izmaiņām.” No 2023. gada 1.jūlija minimālo ienākumu sliekšņus sociālās palīdzības sniegšanai nosaka procentuālā apmērā, noapaļotus līdz veseliem eiro, no Centrālās statistikas pārvaldes tīmekļvietnē publicētās minimālo ienākumu mediānas uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī. No 1.jūlija trūcīgas mājsaimniecības ienākumu slieksnis ir 50 procenti no ienākumu mediānas un tas ir 313 eiro pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā un 219 eiro katrai nākamajai personai mājsaimniecībā.  Mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanai sociālais dienests izmanto pašvaldību sociālās palīdzības un sociālo pakalpojumu administrēšanas lietojumprogrammu SOPA un iesniedzēja papildus iesniegtajos dokumentos iekļautās ziņas un elektroniski sagatavo iztikas līdzekļu deklarāciju. ai noskaidrotu, vai mājsaimniecība atbilst trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības statusam, jāvēršas pašvaldības sociālajā dienestā.

 

Dobeles novada pašvaldības Sabiedrisko attiecību nodaļa